Ouderschap

Jongens stoeien, duwen en slaan. Hoe laat je dit als ouder veilig gebeuren?

Jongens. Ze ravotten samen. Ze spelen samen. Ze stoeien samen. Ze botsen tegen elkaar op. Ze maken overal een wedstrijdje van. Jongensgedrag. Ze nemen risico’s die wij als ouders mogelijk als gevaarlijk kunnen zien. Geven we ze als ouders nog wel de ruimte om zich fysiek uit te dagen? Wat leuk begint, eindigt vaak toch in minstens één gewonde, rit naar de ‘eerste hulp’ of een vlaag van verwijten.

Lichaamsbewustwording

Er komt een fase waar jongens doorhebben dat ze fysiek uitgedaagd willen worden. Dat ze doorhebben dat kracht in hun lichaam schuilt. Ze bewegen liever, zijn meer met hun handen bezig dingen te maken dan dat ze hun mond gebruiken. Het is belangrijk dat ze zich bewust zijn van de afstemming van deze krachtsinspanne. Ze mogen hun lichaam beter leren kennen, een krachtmeting. Het bepaalt de positie van de jongens in een groep. Het biedt de jongens sociale veiligheid. Ravotten is een manier waarop jongens dit doen. Ze leren hun lichaam en eigen grenzen kennen. Ze leren zich te verhouden tot een ander. Ze testen elkaars doorzettingsvermogen. Omgaan met verlies. En als cadeau inbegrepen ook een stuk verantwoording dragen mocht de krachtsinspanne uit de hand lopen en verontschuldigingen leren aanbieden. Het wederzijds vertrouwen blijven respecteren.

Wanneer grijp je in

Als je jongens ziet stoeien, kan dat ingaan op een stukje zorgdragelijk moedergevoel. Je kind willen behoeden voor pijn. Voor falen. Het willen behoeden wanneer stoeien overgaat tot echt fysiek geweld en pesten. En mogelijk heb jij een wenselijk beeld dat er in de opvoeding niet wordt geschopt en gestoeid, dan ben je in conflict met je eigen opvoedideaal. Wanneer stoeien steeds uit de hand loopt, is het belangrijk dat je samen met jouw kind afspraken leert maken over wat toelaatbaar is. Hoe je je gedraagt in een stoeipartij. Dat zijn vaardigheden die jongens spelenderwijs moeten leren maken.

Veiligheid bieden bij het ravotten

Om grenzen aan te kunnen geven bij het stoeien is het van belang om duidelijk te maken dat stoeien een onderdeel is van het leren kennen van jouw jongensenergie maar dat dit altijd in veiligheid en met plezier zal gebeuren.

  • Leer je kind dat je met stoeien altijd te maken hebt met een ander en dat je verantwoording hebt over de veiligheid van jezelf en de ander. Stoeien dient gelijkwaardig te zijn en beide jongens moeten het leuk vinden.
  • Bespreek dat er grenzen zijn aan ‘stoei-gedrag.’ Schoppen, slaan en bijten is echt niet toegestaan.
  • Te allen tijde mag één van twee altijd het gevecht stoppen. Het te geven, en af te spreken stopteken, zul je dus altijd moeten accepteren en respecteren van de ander. En de ander van jou.
  • Stoeien en ravotten gebeurt altijd op een veilige plek. Niet naast een sloot, een fietspad, op een hoogslaper, bij de trap, in de auto etc.

Jongens leren door te proberen. Daar mag ruimte voor zijn. Zo ontwikkelen jongens zich en dat komt later in het volwassen leven goed van pas.