Wens in het moederschap
Als ik denk aan een grote wens rondom het moederschap wat ik mijn zoon graag meegeef, is dat hij lekker in zijn vel zit en met vertrouwen elke dag leeft en beleeft. Als ik daarin nog even verder mijmer dan komen er woorden naar boven als dat hij assertief is om voor zichzelf op te komen, hij stevig in zijn schoenen staat en dus uitdagingen durft aan te gaan en zelfstandig is. Durft op eigen ideeën te leunen en nieuwe ervaringen wil aangaan.
Ik denk aan het zelfvertrouwen dat ik een tijdje zelf gemist heb. Hoe dat mijn zelfbeeld naar beneden bracht en hoe die eigenwaarde neerwaarts ging.
Zo niet. Is wat ik denk.
Zelfvertrouwen, wat is de basis van dit vertrouwen?
Er zijn veel begrippen die genoemd worden rond dit thema en die elkaar aanvullen. Begrippen die opzichzelfstaand net iets anders betekenen en een fundament vormen voor het ander.
Het zelfvertrouwen is de mate waarin een kind in zichzelf gelooft. Het kind vertrouwt erop dat de uitdagingen waarmee het kind te maken krijgt, zal aankunnen. Kinderen die zelfverzekerd zijn, voelen dat ze er toe doen. Dat er van ze gehouden wordt door hun omgeving. Dat ze gezien, gehoord, gewaardeerd worden om wie ze zijn.
Wanneer dat zelfvertrouwen soms wat deukjes krijgt, kan dit gevolgen hebben voor het zelfbeeld. De manier waarop je kijkt naar jezelf. Niet alleen in hoe je eruit ziet en daar zonder oordeel naar kunnen kijken, oordeelloos kunnen aanschouwen hoe je er uit ziet. Maar ook hoe je doet, of juist niet doet. De niet-veroordelende focus hebben naar jezelf toe, laat je groeien in je zelfwaardering. Wanneer jouw zelfbeeld een realistische afspiegeling is van hoe je denkt, handelt, voorkomt dan is de kans groot dat jouw kind een gezonde dosis zelfvertrouwen heeft en dit ook uitstraalt.
Wat ik van ouders terug hoor wat ze vertellen is dat het zo fijn is als hun kind weerbaar is. Er wordt hier vaak gedacht aan kunnen blijven staan. Opkomen voor jezelf. Weerbaarheid is meer dan dat. Dit gaat over het op komen voor je eigen wensen, grenzen en behoeften. Daarbij rekening houdend met de wensen en grenzen van een ander. De interactie met de ander is hier van belang. Weerbaarheid is het vermogen om jezelf te ontwikkelen, ook in moeilijke omstandigheden. Wanneer jouw kind het zelfvertrouwen heeft om te geloven in zichzelf en dat uit zal stralen dan heeft dat effect op samenwerking. Je kind durft vertrouwen te hebben in anderen, op anderen.
Je kunt spreken dat jouw kind veerkracht bezit. Het vermogen om te herstellen van stress of tegenslag. Niet het hoofd laten hangen, zichzelf veroordelen maar de tegenslag durven zien als leerles. Op een positieve wijze nogmaals proberen, verder gaan en toekomstgericht durven kijken. Veerkracht zit in tegenstelling tot weerbaarheid in jezelf. Het is een intern proces over deze omgang met tegenslagen en emoties.
We praten over zelfvertrouwen. Je bedoelt mogelijk de weerbaarheid. Maar het een kan niet zonder het ander. Ik snap je. Hopelijk heb ik je op weg geholpen deze begrippen te verduidelijken.